MAASSLUIS – Martin Warren (41) schoolde zich acht jaar geleden om tot autosleper en werkt bij Autosleperij Vreugdenhil Berging. Hij komt met verschillende mensen en situaties in aanraking. “Ik ben blij met mijn beroep en alles wat erbij komt kijken!”

Diana van Baalen

Voordat Martin als autosleper aan het werk ging, was hij 17 jaar hovenier. “Ik vond het altijd al leuk om buiten bezig te zijn, maar wilde iets anders. Mensen helpen!”, legt hij uit. Zijn huidige beroep ervaart hij als afwisselend, want hij komt met verschillende mensen en situaties in aanraking. Soms is het werk gevaarlijk, bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden op of naast de snelweg: “Je weet nooit wat er gebeurd, maar dat maakt het ook wel uitdagend.”20161101_193400.jpgMartin kon niet zomaar als autosleper aan het werk gaan. Eerst moest hij een certificaat voor het werk op de snelweg halen en een bergingsopleiding voltooien, want auto’s wegslepen kan op verschillende manieren en is een voorzichtige klus. “Het is de bedoeling dat we een auto zo min mogelijk extra schade toebrengen”, vertelt hij. Naast het slepen werkt Martin met de ANWB, daar geeft hij hulp bij pech en verhelpt hij problemen met sleutels.

Het werk geeft Martin voldoening, want de meeste mensen zijn erg blij om hem te zien. “Ik kreeg zelfs eens een kerstpakket omdat die klant zo blij was, en een andere keer regelde een meneer kaartjes voor een concert van Racoon voor mijn hele gezin!” Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo is het vak een 24-uurs-beroep en moet Martin ook ’s nachts werken. “Dat is soms wat minder.” Daarnaast komt hij met moeilijke situaties in aanraking: “Af en toe moet ik, samen met een belastingambtenaar, een auto in beslag nemen. Dat is voor die mensen natuurlijk vreselijk.”

Gelukkig gaat dat meestal goed en heeft Martin weinig situaties zien escaleren, op één keer na: “De man wiens auto in beslag werd genomen was ontzettend agressief en sloeg de auto total loss. Dat was niet verstandig, want de auto was op dat moment al in beslag van de gemeente. Daardoor moest hij extra geld betalen.” Al met al wegen de voordelen volgens de 41-jarige autosleper op tegen de nadelen: “Ik ben blij met mijn beroep en alles wat erbij komt kijken!”